Iftar-maaltijd tussen de moestuinen

Door de warme zomer en lente staan de moestuinen er prachtig bij in Schiebroek-Zuid. Ook van de nieuwe ontmoetingsplaats op het binnenterrein achter de Donkersingel wordt volop gebruik gemaakt. Tijdens de ramadan werd er door bewoners na zonsondergang een gezamenlijke iftar-maaltijd georganiseerd.
De ontmoetingsplaats was het idee van Naciye. Ze wilde graag een plek in de wijk waar tijdens feestdagen gezamenlijk gegeten kon worden.Het oude pleintje is opgeknapt en binnenkort worden er meerdere picknick-tafels neergezet. Aan de randen van het plein groeien kruiden, bloemen en fruit.
De gezamenlijke iftar-maaltijd in juli was een groot succes. Meerdere vrouwen uit de wijk kookten een gerecht, en zo'n 50 mensen -zowel Nederlandse als islamitische bewoners- schoven aan. Met live-muziek (op de fluit) en een mooie speech van een vriend over het belang van de samenkomst van buren. Ook de dochter van Naciye hielp mee met de iftar-maaltijd. Zennep verhuisde 7 jaar geleden naar Ankara en komt eens per jaar terug naar haar moeder in Schiebroek. "Het is bijzonder om te zien wat hier gebeurd is", zegt Zennep. "Er is door de tuinen veel meer contact tussen de bewoners onderling. Het is gewoon veel leuker geworden. Als ik mijn moeder aan de telefoon heb, vertelt ze er altijd over. Het betekent heel veel voor haar."
Het afgelopen jaar zijn er ook weer een aantal nieuwe tuinen bij gekomen. De bewoonsters Marja en Alexandra zijn vol enthousiasme begonnen aan ieder een eigen moestuin onder hun flat. Marja heeft behalve groenten en kruiden, ook een speciaal"apothekers"-tuintje met geneeskrachtige kruiden zoals Verbena, Valeriaan en St. Janskruid.
Stadslandbouwer Caroline Zeevat is heel tevreden over de tot nu behaalde resultaten. Caroline begeleidt het project namens Vestia. "Over het algemeen houden de bewoners hun tuintjes hartstikke goed bij. Het afgelopen jaar zijn er maar twee deelnemers afgevallen. Daarvan moesten we constateren dat de tuinders de boel verwaarloosden. Dan is het beter ermee te stoppen en andere bewoners weer een kans te geven."
Na 2015 is het onzeker of de begeleiding van het project vanuit Vestia nog doorgaat. Het Rijk heeft besloten dat dit soort projecten niet meer tot de kerntaken van woningbouwcooperaties horen. "Het is de bedoeling dat de bewoners uiteindelijk zelfstandig verder gaan met het project. Dat zou jammer zijn, want het heeft wel ondersteuning nodig," zegt Caroline.